Over Blomster

Blomster eigenaar & uitbater Jonas Van Avermaet

Wanneer ben je met Blomster begonnen? In oktober 2015. De winkel is op 1 april 2016 geopend.

Wat deed je voor je met Blomster begon? Ik heb voornamelijk in de luxemode gewerkt. Eerst als ontwerper in binnen- en buitenland en gaandeweg in de productie. Het was een zeer interessante en leerrijke periode die me nu nog elke dag helpt in het uitbaten van Blomster.

Waar komt de naam van de winkel vandaan? De naam Blomster komt van de Noorse krimi-reeks Varg Veum, gebaseerd op de boeken van Gunnar Staalesen. De eerste aflevering heet “Bitre Blomster”. Het woord is blijven hangen en ik vind het mooi klinken.

Hoe werd de rest van het winkelinterieur opgevat? Ik wou met OSB-platen en kurk werken. Beide duurzame en gerecycleerde materialen. Het meubilair heb ik zelf gemaakt. Er staan ook twee panelen in de winkel, gemaakt uit kurk, die eenvoudig tegen een muur leunen. Het interieur kan makkelijk aangepast en herschikt worden. Ideaal om de standplaatsen van de verschillende planten aan te passen aan de seizoenen.

Wat bepaalt verder de sfeer bij Blomster? De wisselende accessoires, de magazines, de selectie boeken, maar zeker ook de muziekselectie. Muziek is misschien mijn grootste passie, al komen bloemen en planten steeds dichterbij. Doorheen de jaren heb ik een mooie verzameling platen en cds bij elkaar gebracht. Die speel ik nu in de winkel. Dat gaat van klassieke muziek, over allerlei genres jazz, elektronische muziek, soundtracks, hiphop, experimenteel en pop. Misschien niet altijd even geschikt voor een winkel, maar dan zet ik het wat zachter. Alhoewel klanten vaak naar de namen vragen.

Tot slot nog enkele vragen met korte antwoorden. Kleur of zwart-wit? Kleur

Planning of improvisatie? Improvisatie

Zoet of zuur? Bitter

Jean-Michel Basquiat of Cy Twombly? Cy Twombly

Bloemen of planten? 😛

Over de bloemen

Blomster werkt hoofdzakelijk met bloemen van Nederlandse en Belgische kwekers en ontvangt minstens 4 keer per week een verse levering. Jonas selecteert op basis van eigen smaak, kleur en aanbod. Door import te vermijden, zijn de bloemen seizoensgebonden en verser en is het contact met kwekers veel directer. Deze persoonlijke selectie resulteert ook in herkenbare boeketten die net dat tikkeltje anders en persoonlijker zijn. Elk boeket wordt samengesteld op het moment. Als klant kan je volledig mee kiezen en suggesties geven opdat je tevreden bent met jouw boeket. Ook indien je graag zelf bloemen schikt en composities maakt, kan je bij Blomster terecht. Elke bloem is per stuk verkrijgbaar. Zoek je iets bepaalds? Informeer vrijblijvend en vraag gerust wat speciaal voor jou besteld kan worden.

Over de planten

De planten, groot en klein, worden wekelijks uitgekozen en geselecteerd bij verschillende leveranciers en kwekers. Jonas biedt ook regelmatig plantjes aan die hij zelf gestekt of gezaaid heeft. Op die manier krijgen de planten een heel “echte” look. Ze hebben soms wat schoonheidsfoutjes, staat misschien een beetje scheef, maar zijn vooral al maanden verzorgd bij Blomster. Zo kan Jonas makkelijk uitleggen hoe de plant verder te verzorgen opdat ze prima zal passen bij jou als nieuwe eigenaar. Ben je op zoek naar een bepaalde plant? Laat het gerust weten en we gaan er naar op zoek!